Vastassa

Viime viikkoina on vallinnut kummallinen, rauhallinen odotus kaikkien tiukkojen aikataulujen jälkeen (ja koko joukko kaikkea kirjoittamiseen liittymätöntä tekemistä). Hermostus tavoitti mut oikeastaan vasta eilen, kun ihan toisessa yhteydessä puhuttiin päivämääristä ja tajusin, että kirjan pitäisi tulla painosta ensi viikolla.

Kirjan vastaanotto hermostuttaa mua. Negatiivisen arvioinnin pelko ei liene tässä tilanteessa harvinainen, tuskin täysin turhakaan. Eihän kirjoittaa voi antamatta jotain itsestään, ja se osa sitten dissektoidaan. Kenties jopa minusta ihmisenä päätellään jotain kirjan perusteella. Muutakaan vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole kuin seistä sanojen takana. Sen sijaan se, mikä mua pelottaa on, ettei mitään vastaanottoa tulekaan. Että kirja jää roikkumaan jonnekin tyhjyyteen yksinään eikä tavoita ketään. Se olis vastoin sen olemassaolon tarkoitusta.

Koetuksen lähestyessä tutkitaan perinteisesti enteitä. Olen analysoinut kirjan merkitystä mahdollisille lukijoille ja kustantajalle tulkitsemalla ahkerasti kaikenlaista eteen tulevaa. Selannut kirjastojen tietokannoista, montako kappaletta on tilattu tai jopa varattu. Etsinyt kirjabloggareiden mainintoja. Vertaillut muita kritiikkejä ajatukseen siitä, millainen mun kirjasta tehty kritiikki voisi olla. Jokainen “Odotan että pääsen lukemaan sun kirjan” lämmittää tietenkin sydäntä mutta myös kasaa kiviä hartioille. Pelkään, että tuotan pettymyksen.

Tämäkin vaihe tätä prosessia on lievästä ahdingosta huolimatta mielenkiintoinen. Tarkkailen itseäni kuin koekaniinia. Ahdistusta ilmaisen pääasiassa sisäisellä tytinällä ja vaipumalla silloin tällöin dramaattiseen mietteliäisyyteen. Jos kirjailijaksi haluaa, tämä vaihe on aina edessä, joka kerta. Yhtään painajaista en ole tainnut vielä nähdä!

Odottelun lisäksi ajattelin mm. suunnitella pieniä julkkareita sekä kokoilla kasaan niitä lauseita ja tajunnanvirtasia, joista saattaisi elohopeamaisesti vetäytyä kasaan Osa 2. Tästä lisää myöhemmin.
Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Vastassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s