Öisiä stooreja

Yöstoori-kirjoittajatapahtuma järjestettiin toissa viikonloppuna Lumon kirjastossa, ja minä ja Mike Pohjola oltiin siinä vetäjinä, kuten jossain aikaisemmin mainitsin. Vaikuttaa siltä, että tapahtuma onnistui erinomaisesti. Ensimmäisiä tekstejäkin on jo tullut nähtäväksi, ja palaute on ollut hyvää.

Teemaksi oli valittu pelot ja niiden voittaminen. Me oltiin luotu löyhä kehyskertomus ja miljöö, joissa kirjoittajien henkilöhahmot saattoivat liikkua vapaasti, genrerajoista piittaamatta. Kirjoittajilla oli myös tilaisuus roolipelinomaisesti käydä keskusteluja keskenään. Lyhyiden näytelmäpätkien avulla vietiin kehyskertomusta eteenpäin ja tarjottiin kirjoittajille tilaisuus tulkita näkemäänsä omien henkilöhahmojensa tilanteen pohjalta. Yhtenä kirjoitustekniikkana otettiin mukaan tajunnanvirta, jota aluksi harjoiteltiin vähän ja jota sitten käytettiin tositarkoituksella neljältä yöllä, silloin kun suurin osa kirjoittajista oli jo ehtinyt nukkua vähän. Tajunnanvirtatekstiä saattoi käyttää apuna hahmon ongelmien ratkaisemisessa tai ylipäätään inspiraationa tekstissä.

Hienointa tapahtumassa oli ehkä nähdä se joukko nuoria tyyppejä, joille kirjoittaminen on tärkeää ja jotka harrastaa sitä kenties tavoitteellisestikin. Monet heistä muistutti mua teininä, tunnistin itseni siitä tavasta suhtautua kirjoittamiseen ja omiin henkilöhahmoihin. Valitettavasti juuri kenenkään kanssa ei ehtinyt jutella pidempään, koska kirjoittaminen oli pääosassa, mikä tietysti oikein onkin. Ainutlaatuista oli myös tilat, jotka meillä oli käytössä. Lumon kirjasto ja lukio muuttui yöllä aivan toisenlaiseksi paikaksi eikä vähiten sen ansiosta, miten kirjastolaiset oli tehneet kirjoittajien käyttöön kirjoituspisteitä erilaisilla valaistus- ja lavastusratkaisuilla. Istuin itsekin yöllä pariin otteeseen kirjoittamassa siinä lukiotorin valoilla koristellun, solisevan suihkulähteen luona. Enkä ollut ainoa.

Kirjaston tarjoama erilaisten tapahtumien määrä on ihan huima, ja tämä on yksi mainioimpia esimerkkejä niistä. Valitettavasti taas on ollut uutisisssa epäilyksiä kirjastojen määrärahojen leikkaamisesta. Se tekee surulliseksi ja suututtaa.

Nyt on vielä vähän päälle viikko aikaa yhteen toiseen loppuvuoden kohokohtaan. Joulukuun alussa pakkaan koneen, kirjapinot ja pyjamanhousut mukaan ja siirryn kuukaudeksi Nuoren Voiman Liiton kirjailijaresidenssiin VIlla Sarkiaan, joka on Sysmässä. En ole koskaan ennen voinut keskittyä kirjoittamiseen samalla tavalla, ns. luvan kanssa. Myönnettäköön, että mulla on valtavat odotukset residenssijaksosta. Raportoin Sysmästä sitten joulukuun puolella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s